Hyaluron – molekula krásy a mládí


Kyselina hyaluronová je v posledních letech velice populární a účinnou přísadou do kosmetických produktů. Přestože její název je pro mnohé trochu krkolomný, skloňujeme ji ve všech pádech a stala se jakýmsi novodobým elixírem pro udržení krásné a mladé pleti bez vrásek. V čem tkví její síla?

Kde se vzala kyselina hyaluronová? A proč ji má tolik rád kosmetický průmysl?

Byla objevena poměrně nedávno v rámci medicínského výzkumu. A protože se ukázalo, že by se mohla stát silným bojovníkem proti vráskám, stala se okamžitě miláčkem kosmetického průmyslu.

Co je kyselina hyaluronová zač a jak se získává

Kyselina hyaluronová je přirozenou součástí našich tkání. Řečí chemiků se jedná o glykosaminoglykan čili polysacharid. Tvoří jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty a pojivových nebo nervových tkání. Kyselina hyaluronová se hojně vyskytuje v očním sklivci, kloubech a kůži.

„Hyaluronka“ je unikátní v tom, že na sebe skvěle váže vodu. Už jen tato vlastnost ji předurčuje k využití v kosmetickém průmyslu. Dokáže toho ale mnohem víc. Brání prostupu virů a bakterií přes buněčné stěny, působí protizánětlivě. Významně se podílí na správném vzniku a vývoji buněk, podporuje bezjizevnaté hojení tkáně a byl prokázán též její analgetický efekt. Díky viskoelastickým vlastnostem funguje kyselina hyaluronová v našich kloubech jako „mazadlo“ a tlumič nárazů. Též je zodpovědná za kvalitu kloubních chrupavek.

Už jen z tohoto výčtu výčtu je patrné, že účinků hyaluronky využívá v první řadě medicína a farmaceutický průmysl – operace očí, kapky na tzv. suché oko, kloubní preparáty, roztoky pro kontaktní čočky atd.

Ačkoliv se kyselina nachází v živočišných tkáních, nevyrábí se z žádných zvířat nebo jejich částí. Získává se biotechnologickým procesem fermentací z buněčných stěn speciálně pěstovaného druhu bakterie.

Vraťme se ale zpět ke kosmetice s kyselinou hyaluronovou. Tím, že na sebe umí tato kyselina vázat velké množství vody, vlastně znamená, že je pleť krásně prohydratovaná a „šťavnatá“. Získává plnější a pevnější objem, jemnější strukturu. Vyplňuje vrásky.

Dejte si ale pozor na kvalitu kyseliny v kosmetických produktech. Důležitou roli totiž hraje velikost molekul. Vysokomolekulární, jak z názvu vyplývá, je kyselina s velkou molekulou, která neprojde do hlubších vrstev pokožky a působí povrchově – vyhlazuje drobné vrásky. Čím je tedy molekula menší , tím lépe se penetruje do hlubších vrstev pleti.

Sérum kyseliny hyaluronové  je zastoupeno i v produktech Alissa Beauté.  Toto sérum je skvělé  nejen v kombinaci s hydratačními ošetřeními, ale i pro hojení mírné formy dermatitidy. Tu si mnohé ženy často způsobují neustálým dotýkáním obličeje , čímž dochází ke kontaminaci pleti patogeny a bakteriemi. Aplikace kyseliny hyaluronové v našem provedení je jednoduchá, a to nanesením gelu na důkladně vyčištěnou pleť a její zapracování do pleti. Zapracováním se myslí lehké poklepávání prsty po tváři. Dalšími variantami, kde můžete tuto složku najít, je v pleťových krémech s kyselinou hyaluronovou nebo velmi oblíbené masky ve formě půlměsíčků, které minimalizují kruhy pod očima, redukují vrásky a dokonce se doporučují i po operaci víček, ale pozor až po vyndání stehů.

Vyzkoušejte účinky této molekuly krásy a mládí. Ať už máte nějaký problém, nebo si chcete dopřát profesionální salonní péči, kde vám jistě nabídnou i ošetření kyselinou hyaluronovou .

Vaše Alena Šuhajová
Technoložka značky Alissa Beauté / Diego dalla Palma Professional

  • Líbil se vám článek? Sdílejte jej s přáteli.

DOPORUČUJEME VÁM